RECEPTY

KUŘE SUPREME s máslovým bulgurem
Suroviny (4 osoby)
1 kg kuřecích supreme
120 g másla 82%
2 dcl panenského olivového oleje
320 g hrubého bulguru
200 g mraženého vyloupaného hrášku
20 g velkolisté petržele
vývar nebo voda na podlévání
sůl, pepř černý mletý dle chuti
1 kg kuřecích supreme
120 g másla 82%
2 dcl panenského olivového oleje
320 g hrubého bulguru
200 g mraženého vyloupaného hrášku
20 g velkolisté petržele
vývar nebo voda na podlévání
sůl, pepř černý mletý dle chuti
Postup supreme
Maso očistíme, savým papírovým ubrouskem osušíme. Osolíme, opepříme po obou stranách, opatrně vetřeme. Na pánev s nepřilnavým dnem nalijeme polovinu olivového oleje, polovinu másla, rozehřejeme. Připravené maso položíme nejprve kůži na pánev, grilujeme do zlatova, poté maso otočíme, grilujeme přibližně 6minut. Supreme položíme na řost a dopékáme v troubě vyhřáté na 170°C cca 8 minut.
Postup bulgur
Bulgur nasypeme do mísy, zalejeme studenou vodou, propláchneme. Tento postup zopakujeme dvakrát. Do hrnce nalejeme olej, rozehřejeme, nasypeme přecezený bulgur. Dozlatova orestujeme, podlijeme vývarem, osolíme, opeříme, vaříme doměkka. Dle potřeby bulgur podléváme. Nyní přisypeme hrášek, přidáme zbylé máslo, olivový olej, nahrubo nasekanou petržel a opatrně promícháme.
Maso očistíme, savým papírovým ubrouskem osušíme. Osolíme, opepříme po obou stranách, opatrně vetřeme. Na pánev s nepřilnavým dnem nalijeme polovinu olivového oleje, polovinu másla, rozehřejeme. Připravené maso položíme nejprve kůži na pánev, grilujeme do zlatova, poté maso otočíme, grilujeme přibližně 6minut. Supreme položíme na řost a dopékáme v troubě vyhřáté na 170°C cca 8 minut.
Postup bulgur
Bulgur nasypeme do mísy, zalejeme studenou vodou, propláchneme. Tento postup zopakujeme dvakrát. Do hrnce nalejeme olej, rozehřejeme, nasypeme přecezený bulgur. Dozlatova orestujeme, podlijeme vývarem, osolíme, opeříme, vaříme doměkka. Dle potřeby bulgur podléváme. Nyní přisypeme hrášek, přidáme zbylé máslo, olivový olej, nahrubo nasekanou petržel a opatrně promícháme.
PEČENÝ KRÁLIČÍ HŘBET NA BYLINKÁCH SE ŠPENÁTEM
Suroviny (4 osoby)
1 kg králičího hřbetu
80 g vepřového sádla
1 dcl oleje
50 g másla
480 g mraženého listového špenátu
250 g cibule
2 dcl 31% smetany
60 g zakysané smetany 16%
500 ml masového vývaru
20 g velkolisté petržele
30 g hladké mouky
10 g česneku
5 g estragon, šalvěj, tymián
mletý muškátový oříšek, sůl, pepř černý mletý dle chuti
1 kg králičího hřbetu
80 g vepřového sádla
1 dcl oleje
50 g másla
480 g mraženého listového špenátu
250 g cibule
2 dcl 31% smetany
60 g zakysané smetany 16%
500 ml masového vývaru
20 g velkolisté petržele
30 g hladké mouky
10 g česneku
5 g estragon, šalvěj, tymián
mletý muškátový oříšek, sůl, pepř černý mletý dle chuti
Postup KRÁLIČÍ MASO
Maso omyjeme, osušíme, nakrájíme na střední kousky, dáme do velké mísy. Osolíme, opepříme, přidáme zakysanou smetanu, přisypeme nahrubo nasekané bylinky, opatrně zamícháme, Přetáhneme fresh fólii. Marinujeme v pokojové teplotě cca 3 hodiny v lednici cca 7hodin. V hrnci rozehřejeme sádlo, přidáme ¾ nadrobno nakrájené cibule, dozlatova orestujeme, přisypeme marinované maso, orestujeme, zalijeme masovým vývarem, přiklopíme. Pomalu dusíme ve vyhřáté troubě na 140°C doměkka. Po tepelné úpravě maso vyjmeme, vzniklou šťávu zahustíme zchladlou světlou jíškou, dle chuti dochutíme, zjemníme smetanou, oříškem másla.
Postup ŠPENÁT
Na rozpáleném oleji zpěníme zbylou část najemno nasekanou cibuli, přidáme špenát, utřený česnek, dochutíme a 30 sekund prohřejeme. Na závěr zjemníme máslem. Nezahušťujeme moukou, pokud bude potřeba, použijeme velmi jemnou strouhanku.
Maso omyjeme, osušíme, nakrájíme na střední kousky, dáme do velké mísy. Osolíme, opepříme, přidáme zakysanou smetanu, přisypeme nahrubo nasekané bylinky, opatrně zamícháme, Přetáhneme fresh fólii. Marinujeme v pokojové teplotě cca 3 hodiny v lednici cca 7hodin. V hrnci rozehřejeme sádlo, přidáme ¾ nadrobno nakrájené cibule, dozlatova orestujeme, přisypeme marinované maso, orestujeme, zalijeme masovým vývarem, přiklopíme. Pomalu dusíme ve vyhřáté troubě na 140°C doměkka. Po tepelné úpravě maso vyjmeme, vzniklou šťávu zahustíme zchladlou světlou jíškou, dle chuti dochutíme, zjemníme smetanou, oříškem másla.
Postup ŠPENÁT
Na rozpáleném oleji zpěníme zbylou část najemno nasekanou cibuli, přidáme špenát, utřený česnek, dochutíme a 30 sekund prohřejeme. Na závěr zjemníme máslem. Nezahušťujeme moukou, pokud bude potřeba, použijeme velmi jemnou strouhanku.
JEHNĚČÍ PLEC SE ŠVESTKAMI A ČERSTVÝM ROZMARÝNEM
Suroviny (4 osoby)
1 kg jehněčí pleci bez kosti
160 g špeku
2 dcl oleje
100 g švestkových povidel
50 g rajčatového protlaku
80 g sušených švestek
1 l masového vývaru
200 g cibule
120 g mrkve
120 g kořenu petržele
10 g čerstvého rozmarýnu
3 dcl červeného vína
1 ks skořice celé
3 ks badyánu
5 g jalovce
1/2 perníku na strouhání
50 g másla
sůl, cukr, pepř černý mletý dle chuti
1 kg jehněčí pleci bez kosti
160 g špeku
2 dcl oleje
100 g švestkových povidel
50 g rajčatového protlaku
80 g sušených švestek
1 l masového vývaru
200 g cibule
120 g mrkve
120 g kořenu petržele
10 g čerstvého rozmarýnu
3 dcl červeného vína
1 ks skořice celé
3 ks badyánu
5 g jalovce
1/2 perníku na strouhání
50 g másla
sůl, cukr, pepř černý mletý dle chuti
Postup jehněči maso
Maso osušíme dle potřeby zbavíme tuku, blan, nakrájíme na větší kostky 3x3cm, osolíme, opepříme opatrně zamícháme. V hrnci vyškvaříme na kostičky nakrájený špek, přilijeme polovinu množství oleje, rozehřejeme, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, dozlatova orestujeme. Do vzniklého základu dáme koření, rozmarýn a dozlatova orestujeme. Přidáme připravené maso, tomatový protlak, povidla krátce orestujeme, podlijeme suchým vínem, krátce povaříme, nalijeme masový vývar, přiklopíme pokličkou, na mírném ohni vaříme doměkka přibližně 90minut. Zbylou část rozmarýnu vyndáme. Dochutíme solí, pepřem, zahustíme najemno nastrouhaným perníkem. Zjemníme máslem, můžeme provonět slivovicí.
Postup na restovanou zeleninu
Mrkev, petržel očistíme, omyjeme, nakrájíme na tenké hranolky. Na rozpálenou pánev nalijeme zbytek oleje, přidáme připravenou zeleninu, kterou do křupava orestujeme. Přisypeme překrojené sušené švestky, zahřejeme, mírně osolíme, opepříme. Touto směsí zdobíme připravené jídlo.
Maso osušíme dle potřeby zbavíme tuku, blan, nakrájíme na větší kostky 3x3cm, osolíme, opepříme opatrně zamícháme. V hrnci vyškvaříme na kostičky nakrájený špek, přilijeme polovinu množství oleje, rozehřejeme, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, dozlatova orestujeme. Do vzniklého základu dáme koření, rozmarýn a dozlatova orestujeme. Přidáme připravené maso, tomatový protlak, povidla krátce orestujeme, podlijeme suchým vínem, krátce povaříme, nalijeme masový vývar, přiklopíme pokličkou, na mírném ohni vaříme doměkka přibližně 90minut. Zbylou část rozmarýnu vyndáme. Dochutíme solí, pepřem, zahustíme najemno nastrouhaným perníkem. Zjemníme máslem, můžeme provonět slivovicí.
Postup na restovanou zeleninu
Mrkev, petržel očistíme, omyjeme, nakrájíme na tenké hranolky. Na rozpálenou pánev nalijeme zbytek oleje, přidáme připravenou zeleninu, kterou do křupava orestujeme. Přisypeme překrojené sušené švestky, zahřejeme, mírně osolíme, opepříme. Touto směsí zdobíme připravené jídlo.